Bernard Fontenelle, de nieuwe Head of Sales bij Thalys

Nu hij aan de andere kant van de tafel zit, wil Bernard Fontenelle zijn ervaring als distributeur inzetten voor een beter klantentraject en een sterkere relatie tussen Thalys en zijn distributeurs.

Op 5 januari verwelkomde Thalys Bernard Fontenelle, die eerder Manager Travel Trade & Corporate Sales was bij NMBS Europe, waar hij sinds 2008 instond voor de B2B-verkoop. Hij volgt bij Thalys Jean-Pierre Martin op als Head of Sales.

Met een graduaatsdiploma Toerisme op zak stond Bernard Fontenelle eerder al in voor de verkooppromotie bij verschillende bedrijven die actief zijn in de toeristische sector, en dan vooral in het spoorverkeer. Thalys is geen onbekend dossier voor Fontenelle, want bij NMBS Europe werkte hij onder meer mee aan het distributieplan.

Met deze ervaring op zak wil Bernard Fontenelle de Thalys-beleving bij de reizigers grondig analyseren en wil hij nauwer samenwerken met de distributeurs. Hij streeft naar meer dialoog en een constante bevraging rond de acties die zijn team opzet.

“De nieuwe functie als Head of Sales bij Thalys is een compleet nieuwe uitdaging voor mij, ondanks mijn ervaring bij NMBS Europe. Als distributeur bestond mijn opdracht erin op een enkele markt tickets te verkopen voor treinen over de hele wereld. Nu sta ik in voor de wereldwijde promotie van een enkele trein. Voor mij is dit een totaal omgekeerd perspectief, wat het meteen ook een uiterst verrijkende ervaring maakt. Ik was overigens verrast over de verkoopcijfers die Thalys neerzet buiten de Europese Unie. Het is een markt met een enorm potentieel en hier willen we dan ook grondig werk van maken.” vertelt Bernard Fontenelle, Head of Sales.

Het Salesteam. De Salesafdeling met 15 medewerkers speelt een bijzondere rol bij Thalys. Het team heeft als taak op te treden als tussenpersoon tussen de distributeurs, de markt en de interne organisatie van Thalys.

Zijn strategie. Om de verkoop te stimuleren, baseert Bernard Fontenelle zijn strategie op twee sleutelaspecten. Enerzijds wil hij het “klantentraject” verbeteren. Dit wil zeggen dat de klantendienst de Thalys-beleving als geheel moet bekijken: wat beleeft de reiziger vanaf het ogenblik dat hij zijn reis boekt tot wanneer hij die reis effectief maakt, maar ook bij de dienst na verkoop, bijvoorbeeld in geval van een trajectwijziging. Anderzijds beseft de nieuwe Head of Sales dat de relatie tussen Thalys en de distributeurs absoluut moet versterkt worden om in alle transparantie met hen te kunnen samenwerken.

Zijn rol als leader. Binnen zijn team wil Bernard Fontenelle twee reflexen inbouwen. Om te beginnen wil hij een permanente dialoog onderhouden met zijn medewerkers en ze aanmoedigen om hun comfortzone te verlaten. Want door voortdurend te innoveren ontstaat een groeibodem voor nieuwe acties. Bernard Fontenelle blikt vooruit naar de toekomst, maar wil tegelijk ook leren uit ervaringen uit het verleden. Een constante bevraging rond uitgevoerde acties is dan ook een tweede reflex die hij als nieuwkomer graag wil invoeren. 

Contacteer ons
Eva Mertens Press Coordinator, Thalys International
Mieke De Sutter Whyte Corporate Affairs
Eva Mertens Press Coordinator, Thalys International
Mieke De Sutter Whyte Corporate Affairs
Over Thalys
  • Al ruim 20 jaar brengt Thalys de culturen en economieën van vier Europese landen dichterbij. In 2018 bereikte Thalys de kaap van 7,5 miljoen reizigers per jaar.
  • De trajecttijd van de rode hogesnelheidstreinen vanuit Brussel naar Parijs bedraagt slechts 1u20, naar Keulen 1u47 en naar Amsterdam 1u50.
  • Thalys nam het digitale voortouw met vanaf 2008 wifi aan boord van de Thalys-treinen en de maatschappij onderscheidt zich vanaf het begin met een uitzonderlijke dienstverlening: meertalig onthaal, ergonomisch comfort en kwaliteitsvolle catering.
  • Sinds december 2017 heeft de Thalys-reiziger de keuze tussen 3 reiscategorieën. Een “Standard”-trip begint vanaf €29 (Parijs) en vanaf €19 (Duitsland en Nederland). “Comfort” biedt een eersteklasrijtuig en “Premium” bezorgt de reiziger een volledig dienstenpakket met een maaltijd geserveerd aan de zitplaats.
  • Daarnaast lanceerde Thalys in 2016 haar lowcostalternatief IZY tussen Brussel en Parijs, gekenmerkt door een trajecttijd van 2u30 en 30% goedkopere tickets. . Thalys werd in 2015 omgevormd tot een volwaardige spoorwegonderneming met de NMBS en SNCF als aandeelhouders.

Thalys
Marcel Broodthaersplein 4,
1060 - Sint-Gillis