De film The 15 :17 to Paris van Clint Eastwood: Thalys schenkt alle ontvangen rechten aan de strijd tegen vooroordelen

Thalys heeft de rechten, die ze ontving voor haar medewerking aan de film van Clint Eastwood, geschonken aan de Koning Boudewijnstichting en het « Fonds du 11 janvier ». Op die manier wil de spoorwegmaatschappij concrete acties ondersteunen, die bijdragen tot goed samenleven via mediavoorlichting en de ontmanteling van vooroordelen.

//Flashback.

Vorig jaar heeft Clint Eastwood de gebeurtenissen van 21 augustus 2015 aan boord van een Thalys gereconstrueerd, in het kader van een film over het leven van « de Thalys-helden » (The 15 :17 to Paris, verschenen in februari). Een week lang werd er gefilmd tussen België, Frankrijk en Nederland, een speciaal vervoersplan werd gehanteerd en een uitgebreide Thalys-expertise werd ter beschikking gesteld, allemaal om dit project in een recordtijd mogelijk te maken.

//Buiten beeld.

Agnès Ogier, CEO van Thalys, licht de filosofie toe waarmee Thalys dit project benaderde: "We zagen deze film als een drievoudige opportuniteit". 

  • #Erkenning. « Het was voor ons van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat ons deel van de waarheid werd gerespecteerd, al is het natuurlijk een film en geen reconstructie. Clint Eastwood richtte zich voor scenariodoeleinden voornamelijk op de sleutelfiguren maar de sfeer aan boord van onze treinen en onze medewerkers, die van begin tot eind betrokken waren, worden toch ook duidelijk in beeld gebracht. De film zet ook in de verf dat onze medewerkers het Legioen van Eer ontvingen voor hun moed. Dit teken van respect was essentieel. »
  • #Uitdaging. « Daarnaast vonden we het belangrijk dat het filmen een uitzonderlijke ervaring zou zijn voor al onze medewerkers. Het was een andere manier om binnen ons kader geschiedenis te kunnen schrijven. De Amerikaanse filmploeg kende de cultuur van hogesnelheidstreinen niet, aangezien ze in de VS praktisch niet bestaan. Het was een grote uitdaging voor ons allemaal, zowel op het materiële als menselijke vlak, om dit in minder dan 3 maanden waar te maken. Missie geslaagd! »
  • #Zinvolproject. « Tot slot hebben we ons voor dit project geëngageerd met het idee dat het een zinvol werk moet zijn. Om dit heel concreet te maken, hebben we besloten om de rechten te schenken aan verenigingen van algemeen belang. We kozen heel bewust voor een duidelijk onderwerp: het samenleven, openstaan voor anderen, respect voor verschillen - waarden die voor Thalys, als multiculturele organisatie, dagelijks zo dierbaar zijn. »

//Close-up.

In deze context heeft Thalys ervoor gekozen om een dubbel partnerschap aan te gaan met de Koning Boudewijnstichting (België) en het Fonds du 11 janvier (Frankrijk). In overeenstemming met de werkingsregels van elke instelling zullen de ondersteunde projecten de waarden van solidariteit, burgerzin en kritisch denken onder jongeren in de maatschappij tot leven brengen. Trefwoorden: de strijd tegen vooroordelen en discriminatie, een antwoord op haatdragende taal, de mediavoorlichting.

//Meer over de Koning Boudewijnstichting.

Sinds 1976 is de Koning Boudewijnstichting (KBS) in België actief in verschillende maatschappelijke velden van algemeen belang, voornamelijk in het bevorderen van solidariteit en respect voor diversiteit. Als drijvende kracht voor verandering en innovatie ten dienste van het algemeen belang en de sociale cohesie in België en Europa, moedigt de Stichting zowel bij particulieren als bij bedrijven doeltreffende liefdadigheid aan. In het kader van het partnerschap met Thalys lanceerde de KBS een oproep tot projecten rond het thema mediavoorlichting, teneinde vooroordelen te ontkrachten en haatdragende taal te bestrijden. Doel: het ontwikkelen van het kritisch denken en de analytische vaardigheden van jongeren met betrekking tot boodschappen in de media die zij ontvangen en, in toenemende mate, zelf verspreiden. 

//Meer over het Fonds du 11 janvier.

Opgericht in de nasleep van de grote demonstratie na de aanslagen op Charlie Hebdo en de joodse supermarkt in Parijs, is het Fonds du 11 janvier een origineel initiatief dat een tiental stichtingen samenbrengt. Samen besloten ze om een stem te zijn voor de bevordering van burgerschap en respect voor anderen, voor interculturele dialoog, cohesie en samenleven. Het Fonds du 11 janvier besteedt bijzondere aandacht aan de opleiding van jongeren op het gebied van kritisch denken en de preventie van geweld. Het fonds bevordert de samenwerking tussen de betrokken partijen en onderzoeksacties in het hele land. Concreet heeft het Fonds du 11 janvier sinds zijn oprichting steun verleend aan 43 projecten die georganiseerd werden door 33 verenigingen.

Wim Lefebure

Whyte Corporate Affairs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thalys

  • Al ruim 20 jaar brengt Thalys de culturen en economieën van vier Europese landen dichterbij. In 2018 bereikte Thalys de kaap van 7,5 miljoen reizigers per jaar.
  • De trajecttijd van de rode hogesnelheidstreinen vanuit Brussel naar Parijs bedraagt slechts 1u20, naar Keulen 1u47 en naar Amsterdam 1u50.
  • Thalys nam het digitale voortouw met vanaf 2008 wifi aan boord van de Thalys-treinen en de maatschappij onderscheidt zich vanaf het begin met een uitzonderlijke dienstverlening: meertalig onthaal, ergonomisch comfort en kwaliteitsvolle catering.
  • Sinds december 2017 heeft de Thalys-reiziger de keuze tussen 3 reiscategorieën. Een “Standard”-trip begint vanaf €29 (Parijs) en vanaf €19 (Duitsland en Nederland). “Comfort” biedt een eersteklasrijtuig en “Premium” bezorgt de reiziger een volledig dienstenpakket met een maaltijd geserveerd aan de zitplaats.
  • Daarnaast lanceerde Thalys in 2016 haar lowcostalternatief IZY tussen Brussel en Parijs, gekenmerkt door een trajecttijd van 2u30 en 30% goedkopere tickets. . Thalys werd in 2015 omgevormd tot een volwaardige spoorwegonderneming met de NMBS en SNCF als aandeelhouders.

Neem contact op met

Marcel Broodthaersplein 4, 1060 - Sint-Gillis

www.thalys.com