Herfst-Winter 2013: voordelige prijzen en culturele voordelen met Thalys

Toon uw Thalys-vervoerbewijs en betaal minder voor uw museumtickets

De juiste reflex: het “Cultuurtarief” Tijdens de herfst en de winter van 2013 staan in de steden van het Thalys-netwerk niet alleen klassieke en moderne schilderkunst centraal, maar ook fotografie, verdwenen beschavingen en etnische kunst.

Van de Etrusken tot Kokoschka en Alaïa. Het Parijse Musée Maillol wijdt een tentoonstelling aan de Etrusken, belangrijke voorlopers van de Romeinen in het Middellandse Zeegebied, terwijl het Palais Galliera een bijzondere retrospectieve brengt van Azzedine Alaïa, een modeontwerper die bekend is voor zijn gebruik van leer en mousseline. Het Rotterdamse museum Boijmans Van Beuningen organiseert dan weer een eerbetoon aan Oskar Kokoschka - de eerste keer in meer dan 50 jaar dat zijn werk nog eens te zien is in Nederland, terwijl het Van Goghmuseum in Amsterdam de 160ste verjaardag van de meester viert met een weelderige expositie.

Oceanië en Cambodja in Parijs en Keulen. Eilandkunst uit het Stille Oceaangebied wordt tentoongesteld in het Keulse Rautenstrauch-Joest Museum (Made in Oceania), terwijl Cambodja centraal staat in het Parijse Musée Guimet met een rijke expositie die focust op de tempels van Angkor Wat.

Fotografie in Keulen en Düsseldorf. Het Museum Ludwig organiseert de eerste Duitse overzichtstentoonstelling van het werk van de Amerikaanse fotografe Louise Lawler; meteen ook een mooie gelegenheid is om de permanente collecties van het museum te gaan (her)ontdekken. Het Museum Kunstpalast in Düsseldorf wijdt dan weer een retrospectieve aan het werk van de Duitse fotografe Candida Höfer.                                                                        

Een goede gelegenheid om er enkele dagen tussenuit te gaan en deze onmisbare evenementen van de herfst en winter 2013 te ontdekken, samen met de iconische steden waar ze plaatsvinden, dankzij de cultuurvoordelen van Thalys.
 

 •  PARIJS
   

1. Musée Maillol, Parijs
    Etrusken
    >> 9 februari 2014
Van de Etrusken wordt gedacht dat ze afkomstig zijn uit het oosten. Hun enigmatische taal is nog altijd niet ontcijferd, maar het is wel duidelijk dat dit volk een zeer belangrijke rol heeft gespeeld onder de vroege beschavingen in het Middellandse Zeegebied. De tentoonstelling in het Musée Maillol werpt een nieuw licht op het dagelijkse leven van de Etrusken en illustreert de buitengewone geschiedenis van deze cultuur die zich tussen de negende en de tweede eeuw v.Chr. afspeelde.

www.museemaillol.com

Thalys-voordeel: toegang aan € 11 i.p.v. € 13 en 5% korting in de museumwinkel
Cultuurtarief: Brussel-Parijs, € 110 H/T (CF1)
 

2. Cité de l'Architecture et du Patrimoine, Parijs
   
1925, toen art deco de wereld in verrukking bracht
  
>> 17 februari 2014
"Art Déco" is de eerste expositie sinds 1975 die eer betuigt aan deze stijl die ontwerpers uit de hele wereld wist aan te spreken. Deze exhaustieve retrospectieve toont een weelde van werken uit de Internationale Tentoonstelling van 1925 en de daaropvolgende wereldwijde verspreiding van deze nog altijd populaire stijl. In een speciale didactische sectie legt de tentoonstelling ook de nadruk op het verschil tussen art nouveau en art deco.

www.citechaillot.fr

Thalys-voordeel: toegang voor € 6 i.p.v. € 9
Cultuurtarief: Brussel-Parijs, € 110 H/T (CF1)
 

3. Palais Galliera, Musée de la mode, Parijs
    Alaïa
    >> 26 januari 2014
Het Palais Galliera wijdt haar openingsexpositie aan Azzedine Alaïa, de beroemde Frans-Tunesische stylist en couturier. Deze eerste Parijse retrospectieve vindt plaats in de gerenoveerde galerieën van het paleis en in de Matissezaal van het Musée d’Art Moderne de la Ville de Paris. Door middel van zeventig emblematische ontwerpen wordt het unieke creatieve traject van Azzedine Alaïa doorlopen, de man die een nieuw lichaam gemodelleerd heeft door mousseline en leer te gebruiken zoals een beeldhouwer hamer en beitel gebruikt.

www.parismusees.paris.fr

Thalys-voordeel: 2 tickets voor de prijs van 1
Cultuurtarief: Brussel-Parijs, € 110 H/T (CF1)
 

4. Musée Guimet, Parijs
    Angkor- De geboorte van een mythe
    >> 13 januari 2014
Een tentoonstelling die de bezoeker onderdompelt in het Cambodja van het einde van de negentiende eeuw, toen de tempels van Angkor Wat herontdekt werden. Zo'n 250 stukken worden voorgesteld en vertellen het verhaal van de eerste contacten van Frankrijk met de oude Cambodjaanse kunst die ontdekt werd door de grote Franse ontdekkingsreiziger Louis Delaporte (1842-1925). De indrukwekkende afgietsels die tussen de jaren 1870 en het einde van de jaren 1920 gemaakt werden, worden voor het eerst sinds 1927 geëxposeerd.

www.guimet.fr

Thalys-voordeel: toegang aan € 7 i.p.v. € 9,50
Cultuurtarief: Brussel-Parijs, € 110 H/T (CF1)
 

 • ROTTERDAM EN AMSTERDAM
   

1. Museum Boijmans van Beuningen, Rotterdam
    Oskar Kokoschka - Mensen en beesten
    >> 19 januari 2014
Het werk van Kokoschka is al meer dan 50 jaar niet meer aan het Nederlandse publiek getoond. Deze tentoonstelling wil de verloren tijd inhalen met een grote retrospectieve. Hoewel de mens centraal staat in het werk van Kokoschka en hij naar eigen zeggen "het aura van de mens in de ruimte" wou schilderen, was hij ook gefascineerd door dieren, waarin hij menselijke trekjes ontwaarde. De expositie toont naast de talrijke menselijke afbeeldingen dan ook meer dan 20 portretten van dieren.

www.boijmans.nl

Thalys-voordeel: toegang aan € 15 i.p.v. € 17,50
Cultuurtarief: Brussel-Rotterdam, € 90 H/T (CF1)
 

2. Van Gogh Museum, Amsterdam
    
Van Gogh aan het werk
    
>> 14 januari 2014
In 2013 wordt de 160ste verjaardag van Vincent Van Gogh gevierd en de 40ste verjaardag van het museum dat aan de meester en zijn oeuvre gewijd is. Voor dit dubbele jubileum stelt het Van Gogh Museum de rijkelijk gestoffeerde tentoonstelling 'Van Gogh aan het werk' voor. Het gaat om een exploratie van de manier waarop Van Gogh op een tiental jaar tijd van een amateurschilder evolueerde tot een gevierd kunstenaar wiens oeuvre ruim een eeuw na zijn dood nog altijd een groot publiek blijft fascineren.

www.vangoghmuseum.nl

Thalys-voordeel: gratis poster in de museumwinkel
Cultuurtarief: Brussel-Amsterdam, € 90 H/T (CF1)
 

 • KEULEN EN DÜSSELDORF
   

1. Ludwigmuseum, Keulen
    
Louise Lawler, Adjusted
    
>> 26 januari 2014
Deze eerste Duitse retrospectieve gewijd aan de Amerikaanse conceptuele kunstenares en fotografe Louise Lawler stelt een tachtigtal werken tentoon. Louise Lawler fotografeerde de kunstwerken van andere artiesten in verschillende omgevingen en toonde zo aan dat de betekenis van een kunstwerk in grote mate afhangt van de manier waarop het aan het publiek getoond wordt.

www.museum-ludwig.de

Thalys-voordeel: toegang aan € 7,5 i.p.v. € 10
Cultuurtarief: Brussel-Keulen, € 60 H/T (CF1)
 

2. Ludwigmuseum, Keulen
    
Not yet titled: new and forever at Museum Ludwig
    
>> 27 januari 2014
Philippe Kaiser, sinds een jaar de kersverse directeur van het Museum Ludwig, stelt de permanente collectie van het museum onder een nieuwe invalshoek voor. De ambitie is niet om een inventaris te tonen, maar om de nieuwe aanwinsten voor te stellen als een kritische beschouwing over de toekomst van de permanente collectie. Naast de eerste uitstalling van de nieuwe werken, worden de iconische werken uit de collectie op een andere manier getoond.

www.museum-ludwig.de

Thalys-voordeel: toegang aan € 7,5 i.p.v. € 10
Cultuurtarief: Brussel-Keulen, € 60 H/T (CF1)
 

3. Rautenstrauch-Joest Museum, Keulen
    
Made in Oceania
    
>> 27 april 2014
Een tentoonstelling die eer betuigt aan tapa, een uniek textielmateriaal uit boomschors dat in alle Oceanische culturen voorkomt. De oudste objecten dateren uit de achttiende eeuw, maar het zijn de talrijke eigentijdse kunstwerken die de rijkdom van deze collectie uitmaken. Sommige werken hebben voor het eerst de weg naar Europa gevonden.

www.museenkoeln.de

Thalys-voordeel: toegang aan € 6 i.p.v.€ 8
Cultuurtarief: Brussel-Keulen, € 60 H/T (CF1)
 

4. Museum Kunstpalast, Düsseldorf
    
Candida Höfer.
    
>> 9 februari 2014
In het werk van de Duitse fotografe Candida Höfer, met zijn nauwkeurige weergave van details en zijn lijnrechte symmetrische composities, schittert de mens door zijn afwezigheid. De kunstenares focuste dan ook op de 'lege' plaatsen in de culturele instellingen en publieke gebouwen die ze inventariseerde. Voor deze eerste grote retrospectieve van haar oeuvre brengt het Museum Kunstpalast meer dan 70 werken samen: naast de tentoongestelde foto's worden er ook beelden geprojecteerd en een film getoond.

www.smkp.de

Thalys-voordeel: toegang aan € 9 i.p.v. € 11
Cultuurtarief: Brussel-Düsseldorf, 60 € H/T (CF1)

 

VOORDELEN & CULTUURTARIEF
De vier landen die Thalys doorkruist – België, Frankrijk, Nederland en Duitsland – hebben een rijke geschiedenis en cultuur en bieden een opmerkelijk cultuuraanbod met een grote verscheidenheid aan instellingen en kunstvormen. Trouw aan zijn cultureel engagement, sluit Thalys daarom verscheidene partnerschappen af die reizigers de kans geven nieuwe ontdekkingen te doen. Op vertoon van een Thalys-vervoersbewijs heeft de reiziger recht op voordelen in tal van culturele instellingen in de steden van het Thalys-netwerk.

Sinds het voorjaar van 2012 biedt Thalys het “Cultuurtarief” aan. Het is beschikbaar voor alle bestemmingen van het Thalys-netwerk met een heen- en terugticket. Enkel te koop via de speciaal voorziene ruimte op http://www.thalys.com/be/nl/bestemmingen (door op de gekozen bestemming te klikken, daarna doorklikken op “Uw kortingen van...”). Men kan reizen voor:

 • € 110 heen en terug in Comfort 1 naar Parijs,
 • € 90 heen en terug in Comfort 1 naar Rotterdam, Schiphol en Amsterdam,
 • € 60 heen en terug in Comfort 1 naar Keulen, Düsseldorf, Duisburg en Essen 
 • € 50 heen en terug in Comfort 1 naar Aken

De enige voorwaarde: tijdens de terugreis dient de reiziger zijn toegangsticket van het bezochte culturele evenement te tonen bij de ticketcontrole. De reis begint zodra de reiziger aan boord gaat, dankzij alle diensten van de eerste klasse van Thalys: comfortabele zitruimte, maaltijden of snacks die ter plaatse worden geserveerd, gratis WiFi-verbinding en er is internationale pers ter beschikking.

De partnerschappen op het volledige Thalys-net worden het hele jaar door geactualiseerd en zijn te raadplegen op http://www.thalys.com/be/nl/bestemmingen.

Voor zij die willen genieten van de laagste prijzen van Thalys door op voorhand te boeken: het tarief No-Flex is beschikbaar vanaf 3 maanden voor het vertrek, voor reizen in Comfort 2, vanaf € 29** voor Parijs, Amsterdam en Rotterdam en vanaf € 19** voor Keulen, Aken, Duisburg, Düsseldorf en Essen.

* “Cultuurtarief”: de toegang tot het Cultuurtarief is onderworpen aan de aankoop van een toegangsticket voor een partnermuseum van de gekozen bestemming en is geldig gedurende de volledige reisperiode, zoals aangegeven op de vervoersbewijzen van de heen- en terugreis. Niet inwisselbaar en niet terugbetaalbaar, te koop volgens beschikbaarheid, in Comfort 1, heen- en terugreis verplicht, enkel online te koop.

** Tarif No-Flex Comfort 2: niet inwisselbaar en niet terugbetaalbaar, te koop volgens beschikbaarheid vanaf 3 maanden voor het vertrek, prijs voor een enkele reis.

 

Contacteer ons
Géraldine Lutz Whyte Corporate Affairs
Patricia Baars Thalys International
Géraldine Lutz Whyte Corporate Affairs
Patricia Baars Thalys International
Over Thalys
 • Al ruim 20 jaar brengt Thalys de culturen en economieën van vier Europese landen dichterbij. In 2018 bereikte Thalys de kaap van 7,5 miljoen reizigers per jaar.
 • De trajecttijd van de rode hogesnelheidstreinen vanuit Brussel naar Parijs bedraagt slechts 1u20, naar Keulen 1u47 en naar Amsterdam 1u50.
 • Thalys nam het digitale voortouw met vanaf 2008 wifi aan boord van de Thalys-treinen en de maatschappij onderscheidt zich vanaf het begin met een uitzonderlijke dienstverlening: meertalig onthaal, ergonomisch comfort en kwaliteitsvolle catering.
 • Sinds december 2017 heeft de Thalys-reiziger de keuze tussen 3 reiscategorieën. Een “Standard”-trip begint vanaf €29 (Parijs) en vanaf €19 (Duitsland en Nederland). “Comfort” biedt een eersteklasrijtuig en “Premium” bezorgt de reiziger een volledig dienstenpakket met een maaltijd geserveerd aan de zitplaats.
 • Daarnaast lanceerde Thalys in 2016 haar lowcostalternatief IZY tussen Brussel en Parijs, gekenmerkt door een trajecttijd van 2u30 en 30% goedkopere tickets. . Thalys werd in 2015 omgevormd tot een volwaardige spoorwegonderneming met de NMBS en SNCF als aandeelhouders.

Thalys
Marcel Broodthaersplein 4,
1060 - Sint-Gillis