Resultaten: het jaar start veelbelovend voor Thalys in 2017

De seinen springen weer op groen voor Thalys, nadat het internationale toerisme vertraagde in 2016, een trend die wel werd afgezwakt door een dynamisch verkoopbeleid.

De groei van Thalys gaat opnieuw de goede kant op begin 2017: het aantal reizigers in de rode hogesnelheidstreinen steeg met 15%*. Tijdens de eerste maanden van dit jaar zien we dat de hersteltrend, die eind 2016 op gang kwam, bevestigd wordt. De versterking van de Nederlandse en Duitse routes en de geplande capaciteitsverhoging van IZY zullen deze dynamiek verder ondersteunen. (*in vergelijking met januari-februari 2016)

Balans 2016. Thalys tekende in 2016, net zoals een groot aantal andere spelers in de sector van het toerisme en de zakenreizen, een zekere achteruitgang van haar activiteiten op. Deze tendens werd echter afgezwakt door een sterk commercieel beleid, trouwe zakelijke -reizigers en de opleving van vrijetijdsreizen in het laatste kwartaal. 

  • Verkeer 2016: -1,9%. Ondanks de gevoelige daling van het internationale toerisme, wat vooral zwaar woog eind 2015 en het eerste halfjaar van 2016, slaagde Thalys erin om het verlies van verkeer eind 2016 te beperken tot -1,9% met in totaal 6,7 miljoen reizigers op haar netwerk. Belangrijk om op te merken is dat de zakenreizen relatief stabiel bleven, wat wijst op standvastige economische en interculturele uitwisselingen tussen de Thalys-landen. Noemenswaardig zijn de stijgende tevredenheid over het boordpersoneel (+5 punten, 93%) en over de wifiservice, waarvan de technologie volledig vernieuwd werd in 2016 en waarvan alle klanten gebruik kunnen maken, onafhankelijk van het soort ticket waarmee ze reizen.
  • Omzet: -5,9%. In een moeilijke context slaagde Thalys erin om dankzij een versterkt toegankelijkheidsbeleid de omzetdaling onder de drempel van -6 % te houden (457,4 miljoen euro / -5,9%). De nieuwe lowcosttrein IZY, die Thalys in april lanceerde tussen Brussel en Parijs, wist haar publiek te vinden en heeft 300 000 reizigers op de teller staan. Het succes van de verjaardagscampagne toont bovendien dat de Thalys-bestemmingen in de smaak vallen bij de reizigers (er werden 235 000 tickets verkocht voor 20 euro op één dag in mei, ter gelegenheid van de 20e verjaardag van de bekende rode treinen).

2017 start veelbelovend. De cijfers begin 2017 stellen een mooi groei-jaar in het vooruitzicht met 15% meer reizigers op alle Thalys-routes samen.

Solide perspectieven. Dankzij meerdere capaciteitsstijgingen zal deze tendens zich bestendigen:

  • de capaciteit tussen Parijs en Nederland stijgt met 8 % vanaf april 2017;
  • de beschikbare plaatsen op de IZY-treinen stijgen met 6 % vanaf juli 2017;
  • op de Duitse route werd een 5e dagelijkse retourrit Parijs-Brussel-Essen ingelegd sinds december 2016.
Contacteer ons
Wim Lefebure Whyte Corporate Affairs
Over Thalys
  • Al ruim 20 jaar brengt Thalys de culturen en economieën van vier Europese landen dichterbij. In 2018 bereikte Thalys de kaap van 7,5 miljoen reizigers per jaar.
  • De trajecttijd van de rode hogesnelheidstreinen vanuit Brussel naar Parijs bedraagt slechts 1u20, naar Keulen 1u47 en naar Amsterdam 1u50.
  • Thalys nam het digitale voortouw met vanaf 2008 wifi aan boord van de Thalys-treinen en de maatschappij onderscheidt zich vanaf het begin met een uitzonderlijke dienstverlening: meertalig onthaal, ergonomisch comfort en kwaliteitsvolle catering.
  • Sinds december 2017 heeft de Thalys-reiziger de keuze tussen 3 reiscategorieën. Een “Standard”-trip begint vanaf €29 (Parijs) en vanaf €19 (Duitsland en Nederland). “Comfort” biedt een eersteklasrijtuig en “Premium” bezorgt de reiziger een volledig dienstenpakket met een maaltijd geserveerd aan de zitplaats.
  • Daarnaast lanceerde Thalys in 2016 haar lowcostalternatief IZY tussen Brussel en Parijs, gekenmerkt door een trajecttijd van 2u30 en 30% goedkopere tickets. . Thalys werd in 2015 omgevormd tot een volwaardige spoorwegonderneming met de NMBS en SNCF als aandeelhouders.

Thalys
Marcel Broodthaersplein 4,
1060 - Sint-Gillis