Thalys in een nieuw jasje

Vanaf vandaag 29 juni dragen alle Thalys-agenten voor de allereerste keer hun nieuwe uniformen. De nieuwe collectie symboliseert twee recente mijlpalen van Thalys: de omvorming tot een volwaardige spoorwegonderneming en de twintigste verjaardag van het bedrijf.

Enkele kenmerken van de nieuwe uniformen

  • Er werd gekozen voor een harmonieuze kleurenmix in plaats van slechts één kleur: zo ontstaat er een mooi samenspel tussen het grijs en het rood van de Thalys-treinstellen en de combinatie van modern marineblauw, violet en zelfs fuchsia

  • Een goed vallende snit, wat sportiever of net iets klassieker, zoals de medewerker het zelf wil. 

  • Het geheel straalt een Europese elegantie uit die onze internationale reizigers eer aandoet. De Thalys-touch: het hoedje, de stijlvolle bloes en het sjaaltje met stippen!

Dienstverlening staat centraal

De 2.500 mannen en vrouwen bij Thalys verwelkomen jaarlijks bijna zeven miljoen reizigers. Dagelijks staan 847 onder hen de klanten te woord in verschillende talen, aan boord of op het perron. De nieuwe uniformen zijn meer dan ooit het visitekaartje van het bedrijf met de rode treinen, dat recent haar twintigste verjaardag vierde en werd omgevormd tot een volwaardige spoorwegonderneming.

“Een groot aantal van onze medewerkers staan rechtstreeks in contact met onze reizigers. Zij zijn bij uitstek de ambassadeurs van Thalys. De nieuwe uniformen stralen elegantie uit en weerspiegelen andere belangrijke waarden: een uitstekende service, aandacht voor onze reizigers, klantvriendelijk en veeleisend. We zijn ervan overtuigd dat onze medewerkers de uniformen met trots zullen dragen”, legt Agnès Ogier, CEO van Thalys, uit.

Innovatie en duurzaamheid

Thalys stelt ook enkele technische vereisten aan de nieuwe uniformen: ergonomisch, comfortabel, geschikt voor elke lichaamsbouw, passend voor alle weersomstandigheden, kwalitatief met het oog op veiligheid. Voor de uitvoering werd een beroep gedaan op een internationale expert: Cepovett, de Franse marktleider op het vlak van beroepskledij.

Bertrand Camus, Services Director van Thalys, vat de ideeën achter het ontwerp zo samen: “Een goed vallende snit waarbij de medewerkers kunnen kiezen uit een wat sportievere of net een iets klassiekere look met oog voor innovatie en een duidelijke, dynamische identiteit met bij elkaar passende kleuren.” 

Zo wordt het rood en grijs, dat we ook terugvinden in de treinstellen aangevuld met modern marineblauw en vinden we doorheen de collectie accenten en accessoires terug in violet en fuchsia die duidelijk afwijken van het klassieke bordeaux en karmijnrood van Thalys.

De conducteurs, de trainmanagers, het grondpersoneel, de stewards en de hostessen vervullen elk hun rol om de klanten een aangename reis te bezorgen. In hun nieuwe uniformen verwelkomen ze de klanten aan de deur van elk rijtuig, ze begeleiden hen, geven informatie als iets niet duidelijk is en lossen problemen op. Ze controleren de tickets, serveren maaltijden en drankjes (enkel in Comfort 1) en in bepaalde stations reserveren ze zelfs taxi's. En uiteraard zorgen ze voor de veiligheid, de besturing en het technische en operationele beheer van de treinen.

Achttien maanden zijn verstreken sinds de lancering van de Europese aanbesteding en de levering van de stukken. Die periode was immers nodig om de uniformen te ontwerpen, die gemiddeld zeven jaar meegaan. De vorige Thalys-collectie werd in 2009 getekend door de Duitse ontwerpster Eva Gronbach.

Thalys en Cepovett dragen beiden het milieu een warm hart toe. De twee bedrijven zullen de oude Thalys-uniformen inzamelen om ze te recycleren. Dankzij Cepovett zullen die kledingstukken een nieuw leven krijgen als thermisch en akoestisch isolatiemateriaal.

Andere persfoto’s zijn rechtstreeks te downloaden via deze link: https://thalys.prezly.com/media/album/1271 (© Thalys)

Contacteer ons
Ariane Goossens Whyte Corporate Affairs
Peter Lybeer, Eva Mertens Thalys
Ariane Goossens Whyte Corporate Affairs
Peter Lybeer, Eva Mertens Thalys
Over Thalys
  • Al ruim 20 jaar brengt Thalys de culturen en economieën van vier Europese landen dichterbij. In 2018 bereikte Thalys de kaap van 7,5 miljoen reizigers per jaar.
  • De trajecttijd van de rode hogesnelheidstreinen vanuit Brussel naar Parijs bedraagt slechts 1u20, naar Keulen 1u47 en naar Amsterdam 1u50.
  • Thalys nam het digitale voortouw met vanaf 2008 wifi aan boord van de Thalys-treinen en de maatschappij onderscheidt zich vanaf het begin met een uitzonderlijke dienstverlening: meertalig onthaal, ergonomisch comfort en kwaliteitsvolle catering.
  • Sinds december 2017 heeft de Thalys-reiziger de keuze tussen 3 reiscategorieën. Een “Standard”-trip begint vanaf €29 (Parijs) en vanaf €19 (Duitsland en Nederland). “Comfort” biedt een eersteklasrijtuig en “Premium” bezorgt de reiziger een volledig dienstenpakket met een maaltijd geserveerd aan de zitplaats.
  • Daarnaast lanceerde Thalys in 2016 haar lowcostalternatief IZY tussen Brussel en Parijs, gekenmerkt door een trajecttijd van 2u30 en 30% goedkopere tickets. . Thalys werd in 2015 omgevormd tot een volwaardige spoorwegonderneming met de NMBS en SNCF als aandeelhouders.

Thalys
Marcel Broodthaersplein 4,
1060 - Sint-Gillis