Thalys komt voor de eerste keer aan in Dortmund

Maandag 21 maart 2016 — De allereerste Thalys-trein die op maandag het station van Dortmund binnenreed, werd feestelijk onthaald door de burgemeester van de stad, Ullrich Sierau. Deze langverwachte nieuwe verbinding versterkt het Duitse netwerk van Thalys, dat nu reeds Aken, Keulen, Düsseldorf, Duisburg en Essen bedient.

De rode hogesnelheidstrein verbindt driemaal daags Brussel met Dortmund via Luik in 3u08, vanaf €19 in Comfort 2 en vanaf €35 in Comfort 1*.

Omwille van een brand in een seinpost in Mühlheim (een stad gelegen tussen Duisbürg en Essen), was het treinverkeer zwaar verstoord en werd de nieuwe verbinding naar Dortmund uitgesteld. Ondertussen verloopt het treinverkeer weer normaal in de regio, wat Thalys in staat stelt om dagelijks de volgende Duitse steden binnen zijn netwerk te bedienen vanuit Brussel:

  • 5 keer per dag heen en terug naar Keulen en Aken
  • 4 keer per dag heen en terug naar Düsseldorf, Duisburg en Essen
  • 3 keer per dag heen en terug naar Dortmund

Dortmund is gelegen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, aan het meest oostelijke deel van het Ruhrgebied. Met haar 600.000 inwoners is het de 8ste grootste stad van Duitsland en de 34ste binnen de Europese Unie. Naast de economische aantrekkelijkheid van de stad, heeft Dortmund heel wat troeven in petto die nieuwsgierige reizigers erg zullen bevallen.

Een greep uit het aanbod:

# De haven van Dortmund is verbonden met de Noordzee via het Dortmund-Ems kanaal en staat bekend als de grootste kanaalhaven van Europa.

# Hoewel haar industrieverleden haar erfgoed en economie heeft bepaald, eist Dortmund evengoed haar identiteit op als “groene metropool” van Westfalen met vele bevaarbare wegen, bossen, landbouwgebieden en groene zones waaronder grote parken zoals het Westfalenpark en het Rombergpark.

# In de Westfalenhallen vinden congressen en evenementen plaats.

# Op vlak van architectuur vinden we in de middeleeuwse stad Dortmund twee belangrijke middeleeuwse kerken terug: de Reinoldikirche en de Marienkirche

# De U-toren, een hedendaags kunstencentrum, is de nieuwe hotspot van de digitale cultuur, gekend voor zijn videomontages die geprojecteerd worden op de gevel.

# De stad is beroemd voor haar voetbalclub, Borussia Dortmund, en huldigt op 25 oktober het Duitse voetbalmuseum in.

 

* Tickets zijn beschikbaar op thalys.com, via de Thalys app, in stations en bij erkende reisbureaus.

Stefan Schreiber (CEO IHK) - Sandro Löw (Thalys) - Ullrich Sierau (Maire de Dortmund)