Thalys van start met nieuwe werkwijze in Duitsland

Thalys is sinds april 2015 een volwaardige spoorwegonderneming op Belgisch en Frans grondgebied en zet haar evolutie voort met een nieuwe werkwijze in Duitsland vanaf 11 december 2016. Thalys zal er voortaan rechtstreeks opereren met de steun van SNCF Voyages Deutschland (SVDe) en Keolis Deutschland, in het kader van overeenkomsten met onder meer DB Netz en DB Station & Services. Deze verandering zal geen gevolgen hebben voor de dienstverlening en valt samen met de lancering van een vijfde dagelijkse heen- en terugreis tot Essen.

Thalys 1996 / 2016. Thalys werd opgericht op 2 juni 1996 en op 14 december 1997 reed er voor het eerst een trein naar Duitsland. De Thalys-treinen werden toen op het Duitse grondgebied uitgebaat door Deutsche Bahn Fernverkehr (DBFv). Dit kaderde binnen de overeenkomsten tussen de aandeelhouders NMBS (28 %), SNCF (62 %) en DBFv (10 %), die elk op hun grondgebied verantwoordelijk waren voor de exploitatie van de rode treinen. In de voorbije 20 jaar is Thalys geëvolueerd van een exploitatiemaatschappij die de rode treinen commercialiseert naar een volwaardige spoorwegonderneming in België en Frankrijk in 2015, waaraan de NMBS en SNCF alle operaties voor België en Frankrijk hebben toevertrouwd.

Voor Duitsland werd een andere werkwijze gekozen, waarbij Thalys een beroep doet op de deskundigheid van de spoorwegmaatschappij SVDe. Dit betekent dat Thalys in Duitsland zal rijden onder het veiligheidscertificaat van SVDe, terwijl de teams van Thalys het volledige proces beheren, zowel op operationeel als op commercieel gebied. De verantwoordelijkheden van Thalys omvatten onder meer het besturen van de treinen tot Aken en Keulen, ticketcontrole en de dienstverlening aan boord. Om haar team van treinbestuurders verder aan te vullen, doet Thalys een beroep op het personeel van Keolis Deutschland, dat speciaal werd opgeleid om de hogesnelheidstreinen van Thalys te besturen.

Om hetzelfde hoge niveau van veiligheid en servicekwaliteit te garanderen heeft Thalys haar modus operandi in Duitsland als volgt georganiseerd:

 • Netwerk Thalys biedt dagelijks vijf heen- en terugreizen aan van Parijs en Brussel naar haar historische bestemmingen Aken en Keulen in een reistijd van 1u08 uur en 1u47 vanuit Brussel, en zal dat voortaan ook doen naar Düsseldorf, Duisburg en Essen in respectievelijke reistijden van 2u12, 2u25 en 2u38 (tegenover vier ritten heen en terug per dag nu). Er zijn dagelijks drie ritten naar Dortmund met een reistijd van 3u08 (de nieuwste bestemming van Thalys sinds maart 2016).
 • Beheer Thalys zal dagelijks alle operationele diensten beheren in rechtstreeks contact met de Duitse spoornetbeheerder (DB Netz) en met elk van haar bestemmingen: Aken, Keulen, Düsseldorf, Duisburg, Essen en Dortmund. 
 • Vervoersplan Thalys zal alle trajectaanvragen bij de infrastructuurbeheerder beheren via SVDe, de spoorwegmaatschappij die verantwoordelijk is voor de veiligheid op het Duitse grondgebied, in overleg met de afdelingen Planning en Veiligheid van Thalys.
 • Besturing, ticketcontrole en begeleiding Op de spoorlijnen tussen Parijs, Brussel en Dortmund zullen treinbestuurders van Thalys tot Aken of Keulen blijven rijden. Voor de rest van het traject naar Dortmund worden de treinen bestuurd door personeel van Keolis Deutschland in coördinatie met de teams van Thalys. De ticketcontrole en de dienstverlening aan boord blijven tot in Dortmund in handen van de teams van de Thalys Train Managers.
 • Service aan boord Het meertalige personeel van Thalys staat in voor het onthaal aan boord van de treinen en de volledige service in Comfort 1 (waaronder de maaltijden die aan de zitplaatsen worden geserveerd) tussen de Belgische grens en Keulen. 
 • Verkoop en communicatie Voor de verkoop is geen enkele verandering gepland. Kaartjes van Thalys blijven online verkrijgbaar op thalys.com, b-europe.com en voyages-sncf.fr, telefonisch via het gespecialiseerde callcenter van Thalys (+32 70 79 79 79) en in reisagentschappen. Reizigers naar Keulen, Aken en Düsseldorf kunnen nog steeds terecht in de drie “Thalys Store&More” in Duitsland (het nieuwste verkooppunt in Düsseldorf werd geopend in juni 2016). De reizigers kunnen er nog steeds kaartjes kopen, informatie vragen en rusten in de “Lounge”-ruimtes (voorbehouden voor frequente klanten en zakenreizigers).

 

 

Over SNCF Voyages Deutschland GmbH
SNCF Voyages Deutschland GmbH (SVDe)
is een Duits spoorwegbedrijf, gevestigd in Berlijn. SVDe is voor 100 % een dochteronderneming van de SNCF, waarvoor SVDe reeds het Duitse gedeelte van het traject Parijs-Freiburg exploiteert.

Over Keolis Deutschland GmbH
Keolis Deutschland (KD)
is een Duitse spoorwegonderneming, gevestigd in Düsseldorf, die in Rijnland-Noord-Westfalen reizigerstreinen exploiteert onder het merk Eurobahn. KD behoort tot de Keolis-groep die voor 70 % in handen is van de SNCF en voor 30 % van de Caisse de dépôt et placement du Québec (CDPQ). Thalys heeft na een Europese aanbesteding voor KD gekozen om hen vanaf 11 december 2016 een aantal Thalys treinen in Duitsland te laten besturen.

Contacteer ons
Eva Mertens, Peter Lybeer Thalys
Wim Lefebure Whyte Corporate Affairs
Eva Mertens, Peter Lybeer Thalys
Wim Lefebure Whyte Corporate Affairs
Over Thalys
 • Al ruim 20 jaar brengt Thalys de culturen en economieën van vier Europese landen dichterbij. In 2018 bereikte Thalys de kaap van 7,5 miljoen reizigers per jaar.
 • De trajecttijd van de rode hogesnelheidstreinen vanuit Brussel naar Parijs bedraagt slechts 1u20, naar Keulen 1u47 en naar Amsterdam 1u50.
 • Thalys nam het digitale voortouw met vanaf 2008 wifi aan boord van de Thalys-treinen en de maatschappij onderscheidt zich vanaf het begin met een uitzonderlijke dienstverlening: meertalig onthaal, ergonomisch comfort en kwaliteitsvolle catering.
 • Sinds december 2017 heeft de Thalys-reiziger de keuze tussen 3 reiscategorieën. Een “Standard”-trip begint vanaf €29 (Parijs) en vanaf €19 (Duitsland en Nederland). “Comfort” biedt een eersteklasrijtuig en “Premium” bezorgt de reiziger een volledig dienstenpakket met een maaltijd geserveerd aan de zitplaats.
 • Daarnaast lanceerde Thalys in 2016 haar lowcostalternatief IZY tussen Brussel en Parijs, gekenmerkt door een trajecttijd van 2u30 en 30% goedkopere tickets. . Thalys werd in 2015 omgevormd tot een volwaardige spoorwegonderneming met de NMBS en SNCF als aandeelhouders.

Thalys
Marcel Broodthaersplein 4,
1060 - Sint-Gillis