Thalys vernieuwt het Wi-Fi-aanbod in samenwerking met het Zweedse Icomera

Vandaag draait het allemaal om snelheid en bandbreedte. In het kader van een openbare aanbesteding om de Wi-Fi-service te vernieuwen, kiest Thalys voor Icomera, de expert in mobiele verbindingen en internetverbindingen. In de loop van het laatste trimester van 2015 zal de verbeterde service geïmplementeerd worden en tegen het einde van dat jaar beschikbaar zijn in alle 26 treinstellen. De uitdaging: meer bandbreedte en een sneller netwerk om te beantwoorden aan nieuwe gebruiksmogelijkheden en te anticiperen op steeds hogere eisen van de reizigers. Het doel: een snelle Wi-Fi-verbinding aanbieden aan het grootste aantal reizigers in de beste omstandigheden.

Thalys is een pionier in het integreren van nieuwe technologieën op het vlak van transport. In 2005 lanceerde de rode hogesnelheidstrein al de eerste tests met Wi-Fi aan boord en sinds 2008 kunnen de reizigers in alle treinstellen gebruik maken van een internetverbinding. Tien jaar later werkt Thalys aan een vernieuwing van het aanbod en zal voor deze nieuwe uitdaging samenwerken met het Zweedse bedrijf Icomera.

Wi-Fi van de volgende generatie. De oplossing die Icomera biedt, is gebaseerd op de bewezen en gepatenteerde SureWAN-technologie. Deze technologie waarborgt een kwalitatief hoogstaande Wi-Fi-beleving. Thalys kiest ervoor te investeren in de open toepassing en het connectiviteitsplatform van Icomera om de bakens uit te zetten voor een continue verbeteringen van de service in de toekomst. Deze toekomstgerichte oplossing is ontworpen om door de jaren heen een aantal bijkomende services te integreren. Thalys wil zo blijvend inspelen op nieuwe innoverende diensten en evoluerende behoeften van de reiziger.

"De Wi-Fi in onze treinen is ondertussen bijna tien jaar zeer populair bij de reizigers en wordt nauwgezet gevolgd door onze concurrenten en partners. Het is in zekere zin een kenmerk geworden van Thalys, net zoals de kwaliteit van onze catering en ons warm onthaal. In 2015 gaan we nog een stap verder. Onze reizigers zijn uitermate mobiel en verbonden en verwachten van ons een performante, innoverende en spitstechnologische dienstverlening. De uitdaging voor Thalys is om ook morgen de norm te blijven bepalen en zoveel mogelijk reizigers daarvan te laten genieten", aldus Agnès Ogier, CEO van Thalys.

Baanbrekende technologie: enkele sleutelmomenten

2005

1ste  testen.

2007

Thalys kiest voor de oplossing van het consortium bestaande uit Nokia Siemens Networks, 21Net en Telenet (*).

Mei 2008

Veralgemening van de service. Alle treinstellen zijn nu voorzien van Wi-Fi.

December 2009 25% van de reizigers in Comfort 1 gaat online tijdens hun reis.
Lente 2011 1 miljoen reizigers gaan online.
Juni 2011

Uit een bevraging blijkt dat 40% van de reizigers aan boord met zijn smartphone werkt en 88% met een laptop of tablet.

2013 40% van de reizigers in Comfort 1 online.
2014 Lancering van de openbare aanbesteding voor Wi-Fi van de volgende generatie.
2015 Implementeren van de nieuwe uit-gebreide service.

Commerciële details Op dit moment wordt de Wi-Fi-service aangeboden aan de reizigers in Comfort 1 en aan reizigers in Comfort 2 die reizen met de tickets Semi-Flex, BtoB of ThePass. De service is daarnaast verkrijgbaar als optie voor de andere reizigers in Comfort 2. In dat geval kost de verbinding €6,50 per uur of €13 voor het volledige traject (Brussel-Parijs 1u22, Brussel-Keulen 1u47 en Brussel-Amsterdam 1u49).

Meer informatie op: https://www.thalys.com/be/nl/diensten/aan-bord/internet-wifi-op-thalys#verbinding

 

 

Over Icomera

Icomera is een technologische onderneming die een sterke groei kent en zich sinds 2001 specialiseert in internetverbindingen voor openbare vervoersmiddelen. Zij verbinden reizigers en netwerken om de reis te verbeteren en in realtime informatie over de werking te voorzien. Icomera wordt gedreven door een sterke visie: het veiliger en efficiënter maken van de maatschappij op een milieubewuste manier om zo een betere economische en sociale levenskwaliteit te verzekeren voor de bevolking. Het hoofdkwartier van Icomera ligt in Zweden, met filialen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk en een wereldwijd netwerk van partners. Karl-Johan Holm, voorzitter en CEO van Icomera: "Wij zijn zeer verheugd dat Thalys na een zeer grondige selectieprocedure voor ons heeft gekozen om samen te werken aan de Wi-Fi-service van de volgende generatie. Onze technologie garandeert de uitstekende kwaliteit van de reiservaring, typerend voor de reputatie van Thalys."

 

 (*) Het Consortium levert een A-tot-Z service die zich volledig aan boord bevindt, waardoor een snelle internetservice geleverd kan worden op internationale hogesnelheidstreinen. Overeenkomstig de bepalingen in het "Managed Service"-contract heeft het Consortium niet alleen een innovatief grensoverschrijdend draadloos net ontworpen, inclusief Wi-Fi-hotspots aan boord, maar ook alle vereiste technologie geleverd en geïnstalleerd. Het Consortium verzorgt ook de uitbating en het onderhoud van de service op het hele Thalys-net. Er werd gekozen om Wi-Fi te combineren met satelliet- en UMTS-technologie om over de grenzen heen een continue internetverbinding te verzekeren van de aan 300 km/u rijdende treinen. De combinatie van deze drie internettechnologieën garandeert een optimale verbinding in alle landen met gebruik van de draadloze technologieën die tijdens de reis beschikbaar waren. Zo genieten de reizigers sinds 2008 van een garantie op de best mogelijke internetverbinding aan boord van de Thalys-trein door het afwisselende gebruik van de beschikbare technologieën.

Contacteer ons
Mieke De Sutter Whyte Corporate Affairs
Patricia Baars Thalys International
Mieke De Sutter Whyte Corporate Affairs
Patricia Baars Thalys International
Over Thalys
  • Al ruim 20 jaar brengt Thalys de culturen en economieën van vier Europese landen dichterbij. In 2018 bereikte Thalys de kaap van 7,5 miljoen reizigers per jaar.
  • De trajecttijd van de rode hogesnelheidstreinen vanuit Brussel naar Parijs bedraagt slechts 1u20, naar Keulen 1u47 en naar Amsterdam 1u50.
  • Thalys nam het digitale voortouw met vanaf 2008 wifi aan boord van de Thalys-treinen en de maatschappij onderscheidt zich vanaf het begin met een uitzonderlijke dienstverlening: meertalig onthaal, ergonomisch comfort en kwaliteitsvolle catering.
  • Sinds december 2017 heeft de Thalys-reiziger de keuze tussen 3 reiscategorieën. Een “Standard”-trip begint vanaf €29 (Parijs) en vanaf €19 (Duitsland en Nederland). “Comfort” biedt een eersteklasrijtuig en “Premium” bezorgt de reiziger een volledig dienstenpakket met een maaltijd geserveerd aan de zitplaats.
  • Daarnaast lanceerde Thalys in 2016 haar lowcostalternatief IZY tussen Brussel en Parijs, gekenmerkt door een trajecttijd van 2u30 en 30% goedkopere tickets. . Thalys werd in 2015 omgevormd tot een volwaardige spoorwegonderneming met de NMBS en SNCF als aandeelhouders.

Thalys
Marcel Broodthaersplein 4,
1060 - Sint-Gillis