Van 4 tot 7 juni 2013: Duurzame catering centraal aan boord van de Thalys-treinen

Thalys International neemt deel aan de Wereld Milieu Dag op 5 juni en versterkt zo zijn engagement voor competitief en duurzaam vervoer
 
Op 5 juni is het Wereld Milieu Dag. Deze dag is een initiatief van het  milieuprogramma van de Verenigde Naties en heeft dit jaar de strijd tegen het verlies en de verspilling van voedsel in de wereld als thema, onder het motto Think-Eat-Save.
 
Thalys International neemt deel aan dit evenement door van 4 tot en met 7 juni 2013 een 100% vegetarisch cateringaanbod te voorzien aan boord van de treinen. Deze actie kadert binnen het duurzame cateringbeleid dat de onderneming al sinds 2007 voert. 

Thalys International streeft ernaar de meest competitieve en duurzame transportoplossing in Europa te bieden.

Het bedrijf voert sinds 2007 een actief beleid om de CO2-voetafdruk van haar activiteiten te verkleinen. Omdat Thalys sinds 2009 op bijna het volledige netwerk aan hoge snelheid rijdt, wordt de reistijd aanzienlijk ingekort. Deze versnelling is er bovendien gekomen zonder bijkomende CO2-uitstoot, en dat dankzij de meer rechtstreekse routes (-13km tussen Antwerpen en Schiphol), een optimaal elektriciteitsgebruik voor de hoogspanningskabels en een betere bezettingsgraad.

Thalys International heeft zo haar CO2-voetafdruk met 14% verkleind (voor gedetailleerde informatie, zie bijgevoegde koolstofbalans en het duurzaamheidsverslag). Een reis met Thalys stoot ook gemiddeld 10 keer minder CO2 per reiziger uit dan dezelfde reis met de wagen en 20 keer minder dan met het vliegtuig.

Duurzame catering aan boord van de treinen

Als geëngageerd speler in duurzame ontwikkeling neemt Thalys deel aan de Wereld Milieu Dag en maakt gebruik van de gelegenheid om eraan te herinneren dat alle beetjes helpen.

Van 4 tot en met 7 juni zal het bedrijf bijzondere aandacht besteden aan duurzame catering aan boord. Om de impact van dierlijke eiwitten op het milieu te beperken, biedt Thalys voor de maaltijden die geserveerd worden aan de zitplaats in Comfort 1 het hele jaar door 40% menu's aan zonder vlees of vis. Dit aanbod zal centraal staan gedurende deze vier dagen. Klanten zullen kunnen kiezen tussen 2 vegetarische menu's. De menu's zullen variëren afhankelijk van het land van vertrek en de bestemming van de treinen.

De klanten in Comfort 1 ontvangen ook een folder waarin de kernpunten van het duurzame cateringbeleid van Thalys voorgesteld worden.

Een engagement op lange termijn

Met meer dan 2,3 miljoen geserveerde maaltijden per jaar (cijfers 2011) vertegenwoordigt de catering 54% van de CO2-voetafdruk aan boord. Daarom heeft Thalys International zich sinds 2007 geëngageerd voor een duurzame catering, dat lekker eten combineert met respect voor het milieu.

Dit engagement steunt op 5 pijlers: de voorkeur geven aan seizoensgroenten en -fruit, streekproducten gebruiken, biologisch geteelde voedingsmiddelen aanbieden, meer kiezen voor wit vlees en vis en de herkomst van vis controleren.

Tussen 2007 en 2012 heeft Thalys International zo de CO2-uitstoot van haar cateringaanbod met 50% kunnen verminderen (bron: Factor-X). Het voedselaanbod bestaat op dit moment voor 18% uit bioproducten. Resultaten die van Thalys een pionier in de transportsector maken, mede dankzij een nauwe samenwerking met de leveranciers.

Enkele cijfers

 • Vermindering van de totale CO2-voetafdruk met 14% tussen 2008 en 2011 - bron: Koolstofbalans Thalys 2012, Ecores
 • CO2-uitstoot per reiziger tussen Brussel en Parijs: 4,21 kg eq CO2 (vs. 38,2 kg eq CO2 voor de wagen en 121 kg eq CO2 voor het vliegtuig)
 • 43% gedematerialiseerde vervoersbewijzen - cijfers Thalys 2012
 • Meer dan 72.000 openbare vervoersbewijzen verkocht in de Thalys Welcome Bar in 2012
 • Vermindering met 50% van de CO2-uitstoot veroorzaakt door de catering aan boord tussen 2007 en 2012
 • 18% biologische producten in het voedselaanbod - bron: Factor X, 2012
 • Meer dan 2,3 miljoen maaltijden geserveerd aan boord per jaar 
 
Contacteer ons
Emmelien Werbrouck Whyte Corporate Affairs
Patricia Baars Thalys International
Emmelien Werbrouck Whyte Corporate Affairs
Patricia Baars Thalys International
Over Thalys
 • Al ruim 20 jaar brengt Thalys de culturen en economieën van vier Europese landen dichterbij. In 2018 bereikte Thalys de kaap van 7,5 miljoen reizigers per jaar.
 • De trajecttijd van de rode hogesnelheidstreinen vanuit Brussel naar Parijs bedraagt slechts 1u20, naar Keulen 1u47 en naar Amsterdam 1u50.
 • Thalys nam het digitale voortouw met vanaf 2008 wifi aan boord van de Thalys-treinen en de maatschappij onderscheidt zich vanaf het begin met een uitzonderlijke dienstverlening: meertalig onthaal, ergonomisch comfort en kwaliteitsvolle catering.
 • Sinds december 2017 heeft de Thalys-reiziger de keuze tussen 3 reiscategorieën. Een “Standard”-trip begint vanaf €29 (Parijs) en vanaf €19 (Duitsland en Nederland). “Comfort” biedt een eersteklasrijtuig en “Premium” bezorgt de reiziger een volledig dienstenpakket met een maaltijd geserveerd aan de zitplaats.
 • Daarnaast lanceerde Thalys in 2016 haar lowcostalternatief IZY tussen Brussel en Parijs, gekenmerkt door een trajecttijd van 2u30 en 30% goedkopere tickets. . Thalys werd in 2015 omgevormd tot een volwaardige spoorwegonderneming met de NMBS en SNCF als aandeelhouders.

Thalys
Marcel Broodthaersplein 4,
1060 - Sint-Gillis