Veiligheidsportieken zullen in werking treden op 20 december op de Thalyslijnen in gare du Nord en Lille Europe

Volgend op het verzoek van de Franse regering, zijn er veiligheidsvoorzieningen van het type "controleportieken" geïnstalleerd op de perrons die worden gebruikt door Thalys in de treinstations gare du Nord en Lille Europe. De veiligheidsportieken zullen operationeel zijn op 20 december.

Elk van deze portieken omvat een portaal voor de controle van passagiers en een röntgenscanner voor het controleren van bagage.

Concreet zal elke reiziger door een controleportiek passeren, waarbij zijn bagage zal worden gescand via de röntgenscanner. Om een vlotte doorgang te garanderen, worden er 7 veiligheidsportieken geïnstalleerd op de twee perrons die door Thalys gebruikt worden in gare du Nord. In Lille Europe wordt er een portiek voorzien in Hal 1. Bovendien zal deze controle-unit worden versterkt door de aanwezigheid van honden, die opgeleid zijn om verboden objecten te detecteren.

Agenten zullen de reizigers verwelkomen en hen verdelen over de verschillende voorziene wachtrijen om de wachttijd te minimaliseren. Zoals gewoonlijk begeven klanten zich naar het begin van het perron, waarna ze aanschuiven aan een wachtrij om door een veiligheidsportiek te passeren. Vervolgens worden zij aan de deur van hun wagon begroet door het Thalyspersoneel, zoals de gewoonte is bij Thalys.

Specifieke snelle wachtrijen zullen de doorgang vergemakkelijken voor passagiers met voorrang (mensen met een verminderde mobiliteit, ouderen, zwangere vrouwen) en voor de meest frequente reizigers*.

De veiligheidscontroles zullen worden uitgevoerd door opgeleid en gekwalificeerd personeel. Daarnaast zal in overleg met de autoriteiten beveiligingspersoneel worden ingezet op de perrons.

De portieken werden zodanig ontworpen dat de controle van alle passagiers mogelijk is in 20 minuten, de gebruikelijke tijd voor het instappen. Het perronnummer zal 20 minuten voor vertrek van de treinen worden aangekondigd en de toegang tot het perron zal 2 minuten voor vertrek worden afgesloten, zoals vandaag reeds het geval is. In deze context adviseert Thalys haar klanten momenteel, en in het bijzonder klanten die bagage meenemen, om twintig minuten voor vertrek aanwezig te zijn. 

De reizigers van Thalys worden verwittigd via mail, via thalys.com, en in de Thalys Lounge van het gare du Nord.

“Er is veel werk geleverd, samen met onze partners en met de overheden, om een goede werking van deze controles te garanderen met respect voor onze waarden, zoals een goed onthaal en een uitstekende dienstverlening. Deze veiligheidsportieken zijn een eerste antwoord. Onze doelstelling is duidelijk: de veiligheid van onze reizigers en personeel garanderen in de meest vlotte omstandigheden om hen een veilige, snelle en comfortabele reis te bieden”, aldus Agnès Ogier, CEO van Thalys. 

* Klanten in het bezit van een kaart ThalysTheCard Platinium en Platinium+. 

Contacteer ons
Wim Lefebure Whyte Corporate Affairs
Wim Lefebure Whyte Corporate Affairs
Over Thalys
  • Al ruim 20 jaar brengt Thalys de culturen en economieën van vier Europese landen dichterbij. In 2018 bereikte Thalys de kaap van 7,5 miljoen reizigers per jaar.
  • De trajecttijd van de rode hogesnelheidstreinen vanuit Brussel naar Parijs bedraagt slechts 1u20, naar Keulen 1u47 en naar Amsterdam 1u50.
  • Thalys nam het digitale voortouw met vanaf 2008 wifi aan boord van de Thalys-treinen en de maatschappij onderscheidt zich vanaf het begin met een uitzonderlijke dienstverlening: meertalig onthaal, ergonomisch comfort en kwaliteitsvolle catering.
  • Sinds december 2017 heeft de Thalys-reiziger de keuze tussen 3 reiscategorieën. Een “Standard”-trip begint vanaf €29 (Parijs) en vanaf €19 (Duitsland en Nederland). “Comfort” biedt een eersteklasrijtuig en “Premium” bezorgt de reiziger een volledig dienstenpakket met een maaltijd geserveerd aan de zitplaats.
  • Daarnaast lanceerde Thalys in 2016 haar lowcostalternatief IZY tussen Brussel en Parijs, gekenmerkt door een trajecttijd van 2u30 en 30% goedkopere tickets. . Thalys werd in 2015 omgevormd tot een volwaardige spoorwegonderneming met de NMBS en SNCF als aandeelhouders.

Thalys
Marcel Broodthaersplein 4,
1060 - Sint-Gillis