Week van de mobiliteit: Met 22% minder CO2-uitstoot is Thalys op de goede weg om de doelstelling van -40% tegen 2020 te halen

Ter gelegenheid van de Europese Week van de Mobiliteit (16 tot 22 september) maakt Thalys de balans op wat haar CO2-uitstoot betreft.

Kerncijfer: in 2015 bedroeg de koolstofemissie van Thalys 51 243 ton, wat 14 000 ton minder is dan in 2008 (-22%). Deze vooruitgang kadert binnen een vooropgestelde uitstootvermindering van 40% tegen 2020, een verbintenis die Thalys aangaat in het kader van het programma « Sciences Based Targets ». Thalys vierde onlangs haar 20-jarig bestaan en de Europese Week van de Mobiliteit biedt de kans om dit alles in perspectief te plaatsen. Thalys stuurt een gedetailleerde brochure - ontdek ze in bijlage - uit naar haar verschillende partners en belanghebbenden, in het bijzonder naar haar klanten. Door te kiezen voor Thalys, draagt elke reiziger namelijk significant bij tot de vermindering van de milieu-impact van hun trip. 

#1. Waar staan we vandaag ?

De CO2-uitstoot van Thalys is voornamelijk gelinkt aan de verbruikte energie door de treinstellen, maar ook aan de diensten voor de passagiers (waaronder de catering), de bureaus en communicatie.

In totaal hebben de inspanningen van Thalys in de verschillende domeinen hun vruchten afgeworpen:  de CO2-uitstoot daalde met 14.000 ton, wat overeenstemt met een uitstoot-vermindering van 22% tussen 2008 en 2015.

Gemiddeld stoot men tijdens een reis met Thalys, per persoon, 10 keer minder CO2 uit dan met het vliegtuig en 8 keer minder dan met de auto.  Door het auto- en vliegverkeer te vervangen, kan Thalys ervoor zorgen dat er 200 000 ton CO2 minder per jaar wordt uitgestoten. Dat komt overeen met wat een gemeente van 23.000 inwoners jaarlijks uitstoot. 

#2. Wat zijn de aangewende middelen ?

“Duurzame mobiliteit zit bij Thalys in de genen, maar de klimaatuitdagingen dwingen ons een stap verder te gaan en ambitieus te zijn. We hebben twee doelen voor ogen, enerzijds willen we mensen overtuigen dat ze de voorkeur geven aan de trein, zonder meer de beste reisoplossing tussen onze verschillende bestemmingen. Anderzijds moeten we onze CO2-uitstoot drastisch verminderen, want onze klanten verwachten doeltreffende oplossingen. We kiezen er bewust voor om met de beste experts samen te werken, zodat we zo ver mogelijk kunnen gaan. Ambitie vormt immers de basis van ons engagement om het milieu mee te beschermen”, vertelt Agnès Ogier, CEO van Thalys. 

1. Wetenschappelijk ondersteunde ambities

In 2015 maakte Thalys deel uit van de 10 eerste bedrijven ter wereld die deelnamen aan het programma “Science Based Targets”. Thalys streeft de wetenschappelijk onderbouwde doelsteling na om emissies met 40% te beperken tegen 2020. Om deze uitdaging te doen slagen, heeft Thalys een actieplan opgesteld die alle aspecten van haar activiteiten behelst, gaande van de catering aan boord tot de elektriciteit die gebruikt wordt voor de tractie van de treinen.

2. Meer groene energie

In 2015 installeerden ENGIE Electrabel en Infrabel samen met de stad Sint-Truiden en de Brusselse intercommunale voor elektriciteit het windmolenpark Greensky langs de hogesnelheidslijn tussen Brussel en Luik. Het park, dat momenteel zeven windmolens telt, voorziet de Thalys-treinen van groene elektriciteit op hun traject naar Duitsland. 

3. Duurzame catering 

Thalys is erin geslaagd om sinds 2008 de ecologische voetafdruk van haar catering aan boord met de helft te verminderen door te kiezen voor lokale producten, vegetarische gerechten en vis met het MSC-keurmerk voor duurzame visvangst.

Onze klanten reageren enthousiast : vandaag is 50% van de geserveerde maaltijden in Comfort 1 vegetarisch, een nooit geziene verwezenlijking die ingaat tegen de vooroordelen.

4. Een knappe wisselwerking

De werknemers van Thalys gebruiken 3 keer minder de auto dan de gemiddelde Brusselse werknemer om naar het werk te gaan, dit dankzij het openbaar vervoer maar ook dankzij de fiets. Thalys moedigt dit verder aan door meerdere keren per jaar een fietsreparatiedienst op kantoor te organiseren.

Studies tonen aan dat er meer CO2 wordt uitgestoten tijdens de verplaatsingen van en naar het station dan tijdens de reis met de Thalys zelf. Om deze impact te beperken, geeft Thalys de reizigers de mogelijkheid om voor minder vervuilende alternatieven te kiezen en worden er in de bar aan boord tickets voor het openbaar vervoer verkocht.

5. Oplossingen voor iedereen

Er bestaan innovatieve voorstellen die erop gericht zijn om een nieuw publiek te overtuigen om de auto achterwege te laten. Dankzij de carpool-formule « Tick-Up », gelanceerd in 2015 voor jongeren, werden er 5 345 autoritten vermeden in 2015. Met de lancering van IZY ontstonden er nieuwe reisoplossingen aan lage prijzen, om iedereen ervan te overtuigen om met de trein te rijden. 

15 000 : dat is het aantal vermeden autoritten tussen Brussel en Parijs dankzij de IZYtrein sinds haar lancering in april 2016. Een positieve balans waarbij het wegverkeer wordt verminderd door het aanbod van een goedkoop alternatief. 

6. En vernieuwende ideeën…

Sinds 2010 sponsort Thalys in samenwerking met Les amis de la terre en Infrabel bijenkorven en een beschermde boomgaard langs de hogesnelheidslijn richting Luik. De honing afkomstig uit deze bijenkorven wordt in een recept gebruikt dat aan boord werd geserveerd.

7. Om te delen met zoveel mogelijk mensen

92% van de Thalys-klanten zegt bezorgd tot zeer bezorgd te zijn over de milieu-uitdagingen en de gevolgen van de opwarming van de aarde. « Hun medewerking is een belangrijke hefboom om voortgang te boeken wat betreft het milieudossier. Daarom hebben we besloten om onze klanten optimaal te betrekken bij onze inspanningen, aldus Agnès Ogier. De brochure die op 18 september uitgedeeld zal worden op onze treinen en de video die we online aanbieden zijn beiden startpunten om een goede en uitdagende dialoog aan te gaan. » 

* Gegevens uit september 2016 / enquête van het « Thalys panel » / 1192 respondenten. De brochure zal uitgedeeld worden op de Thalys- en IZY-treinen op 18 september. Ze is ook online te raadplegen, samen met een video, op www.thalys.com/CO2.

#3. De volgende stappen

Om de 2020-doelstelling van -40% CO2-uitstoot te behalen, heeft Thalys een ambitieus programma vooropgesteld binnen verschillende domeinen.

Energie van de treinstellen : Stimuleren van eco-driving, treinstellen uitrusten met energiemeters, het verbruik van de verlichting, verwarming en airco verminderen, ook in stilstand, het optimaliseren van de bezettingsgraad en de elektriciteitsmix koolstofvrij maken in samenwerking met de Thalys-partners.

Dienstverlening aan de passagiers : Werken met seizoensgroenten en -fruit, bij voorkeur streekproducten gebruiken, aanbieden van biologische voedingswaren en vegetarische gerechten en de voorkeur geven aan wit vlees en vis.

Gebouwen : De ecologische handelingen systematisch laten verlopen, verminderen van afval, de keuze voor een groene stroomleverancier.

Communicatie : digitalisering van informatie en verdere dematerialisatie van vervoersbewijzen.  

Brochure NL

PDF - 10 Mb

Persbericht NL

PDF - 509 Kb

Wim Lefebure

Whyte Corporate Affairs

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Thalys

  • Al ruim 20 jaar brengt Thalys de culturen en economieën van vier Europese landen dichterbij. In 2018 bereikte Thalys de kaap van 7,5 miljoen reizigers per jaar.
  • De trajecttijd van de rode hogesnelheidstreinen vanuit Brussel naar Parijs bedraagt slechts 1u20, naar Keulen 1u47 en naar Amsterdam 1u50.
  • Thalys nam het digitale voortouw met vanaf 2008 wifi aan boord van de Thalys-treinen en de maatschappij onderscheidt zich vanaf het begin met een uitzonderlijke dienstverlening: meertalig onthaal, ergonomisch comfort en kwaliteitsvolle catering.
  • Sinds december 2017 heeft de Thalys-reiziger de keuze tussen 3 reiscategorieën. Een “Standard”-trip begint vanaf €29 (Parijs) en vanaf €19 (Duitsland en Nederland). “Comfort” biedt een eersteklasrijtuig en “Premium” bezorgt de reiziger een volledig dienstenpakket met een maaltijd geserveerd aan de zitplaats.
  • Daarnaast lanceerde Thalys in 2016 haar lowcostalternatief IZY tussen Brussel en Parijs, gekenmerkt door een trajecttijd van 2u30 en 30% goedkopere tickets. . Thalys werd in 2015 omgevormd tot een volwaardige spoorwegonderneming met de NMBS en SNCF als aandeelhouders.

Neem contact op met

Marcel Broodthaersplein 4, 1060 - Sint-Gillis

www.thalys.com